fbpx
Specialistkliniken Umeå | ÅDERBRÅCK
23103
page-template-default,page,page-id-23103,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

ÅDERBRÅCK / VARICER

Vad är åderbråck?
Åderbråck (varicer) är ytliga vidgade ådror (vener) som kan ge såväl estetiska som funktionella besvär. Besvären varierar från enbart estetiska problem till svullnad, värk, obehag och sprängande känsla i benen. Vid mer avancerade tillstånd uppstår hudförändringar med risk för sårutveckling. Åderbråck bildas i huvudstammen (vena saphena magna, vena saphena parva) eller/och i sidogrenar till dessa ådror.

Orsaken till åderbråck är inte helt kartlagd. Ärftlighet, inaktivitet och hormonella faktorer är associerade med sjukdomen. Vener i benen är försedda med klaffar som hindrar att blodet rinner neråt och istället förs uppåt mot hjärtat. När dessa klaffar inte fungerar bildas åderbråck, med vida, slingriga och ibland knöliga vener som följd.

 

Åtgärd

Här på specialistkliniken kan vi erbjuda olika typer av behandlingar för dig som har åderbråck och önskar åtgärd pga lindriga symtom eller och av enbart estetiska skäl.

  • Laserbehandling
  • Öppenkirurgi ”stripping” av ådern
  • Lokalbehandling av åderbråck
  • En kombination av dessa metoder

 

Inför åtgärd

Inför beslut om vilken metod som passar dig bäst bokas ett mottagningsbesök.

Vid detta besök får du fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd. Det är viktigt att du anger eventuella sjukdomar, tidigare problem med blodproppar, mediciner i form av blodförtunnande etc.

Vid samma mottagningsbesök görs en ultraljudundersökning av en specialistläkare (klinisk fysiolog eller kärlkirurg) som kartlägger både ytliga och djupa vener i dina ben. Det är enbart de ytliga venerna som kan åtgärdas med någon av ovanstående metoderna. Utifrån kliniska bilden samt ultraljudsbilden kan vi ge information om bästa behandlingsmetoden för dig samt om operationen skall göras i narkos eller i lokalbedövning. Ibland krävs det en kombination av olika behandlingar för bästa resultat. Du får därefter veta vad det kostar och om du är intresserad av att åtgärdas bokas det en tid för det. Du erhåller information om förberedelserna inför operation och instruktioner för eftervården.

 

Operationsdagen

Du kommer att bli hämtad av en sköterska som går igenom rutinerna inför behandlingen. Du får kläder att byta om, benet mäts upp inför val av rätt kompressionsstrumpa. Du får sedan stå på en pall och din doktor markerar dina åderbråck på huden med en tuschpenna. Vid laserbehandling görs ytterligare ultraljudsundersökning före behandlingen.

Därefter får du ligga på en behandlingsbrits och benet (benen) tvättas sterilt i narkos eller i lokalbedövning enligt överenskommelse (beroende på typen av operation).

 

Efter behandlingen kommer du att ligga kvar hos oss på uppvakningsrummet tills vi ser att du allmänt mår bra, vanligen en till två timmar. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås. Du träffar din doktor innan hemgång. Du informeras om det som har gjorts samt hur du ska sköta dig efteråt för att uppnå bästa resultat. Postoperativa smärtan är av den grad som kan behandlas av receptfria analgetika t ex, Alvedon. Vid behov och önskemål får du recept. Högläge av benet samt användning av kompressionsstrumpa reducerar smärtan samt motverkar svullnad.

Du ska inte köra bil samma dag efter operationen. Räkna med att ordna med transport till och från kliniken. Vi uppmanar till rörlighet direkt efter ingreppen men du bör undvika fysisk träning i form av tunga lyft, cykla, löpning och simning under några veckor.

 

 

Operation

Operationen kan göras i lokalbedövning eller narkos. Ibland måste lokalbedövningen kompletteras med lättare narkos. Vid behov av narkos kommer du att träffa din narkosläkare samma dag eller att ni hörs i förväg.

Laserbehandling är lämplig för åderbråck i de större ådrorna, s k huvudstammen. Vid denna behandling förs en tunn fiberlaser av våglängd 1470 nm in i den åder som ämnas behandlas. Det görs under ledning av en ultraljudsapparat och med hjälp av ett litet snitt i huden som har bedövats med lokalbedövning i förväg. Därefter hettas ådern upp för att senare med tiden skrumpna och försvinna. Hela behandlingen görs under kontroll av ultraljud. Eventuella ytliga sidogrenar kan avlägsnas i små hudsnitt vid samma seans eller i lokalbedövning vid senare tillfälle om sådant behov uppstår.

Hudsnitten tejpas eller sys med trådar som försvinner av sig själv.

Direkt efter behandlingen får du ett förband som kommer att bytas ut till en lämplig kompressionsstrumpa innan hemgång.

 

Traditionell öppen kirurgi används när anatomin inte tillåter användning av lasermetoden. Vid val av traditionell öppenkirurgi av åderbråck i huvudstammen kommer du att sövas. Ådern kommer att avlägsnas via en plasttråd (strippsond) via hudsnitt strax nedom ljumske och knäet eller nedom/ovan knävecket och ner på vaden (beroende på vilken huvudstam som skall göras).  Sonden och venen sedan tas ut genom dessa snitt. Vid denna metod kommer du att få stygn som kommer att avlägsnas efter 2 veckor via vår egen personal. Direkt efter operationen får du benet bandagerat med ett förband som byts till kompressionsstrumpa innan hemgång.

 

Ibland är åderbråcken enbart lokaliserade utan att huvudstammen är påverkade. Lokala åderbråck kan med fördel avlägsnas kirurgiskt med små hudsnitt och med hjälp av virkesnål-liknande instrument i lokalbedövning. Små hudsnitten tejpas eller sys med trådar som försvinner av sig själv.

 

 

Återbesök

Alla som genomgått någon typ av operation kommer att erbjudas uppföljning. Vid återbesöket bedöms effekten av behandlingen och behovet av ev kompletterande ingrepp. Laserbehandlade patienter kommer att följas upp med ytterligare ultraljudsundersökning för att evaluera resultatet.

Du är självklart välkommen att höra av dig till oss när som helst.