fbpx
Specialistkliniken Umeå | BRÖSTFÖRSTORING
21958
page-template-default,page,page-id-21958,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

BRÖSTFÖRSTORING

Det kan finnas en hel del anledningar varför man vill göra en förändring av sina bröst. Man kan vara missnöjd med storleken eller formen, vilja återställa fasthet och fyllighet som försvunnit i samband med graviditet, ålderspåverkan eller större viktminskning.
Det kan i andra fall röra sig om en förminskning för att avlasta rygg och axlar, samt att det kan bli enklare att utfärda vardagliga sysslor och utöva fysiska aktiviteter. Även män kan besväras av för stor byst, så kallad gynekomasti. Detta kan ge ett kvinnligt intryck och vara generande. I andra fall kan man lida av indragna bröstvårtor som kan orsaka en mängd olika problem. Det har inte bara estetisk betydelse för kvinnor, utan det kan också uppstå funktionella besvär.

 

För oss på Specialistkliniken är det viktigt att du känner dig trygg och säker i dina beslut. Vid en konsultation pratar vi om dina önskemål, förväntningar, förutsättningar och vilken eller vilka behandlingar som är lämplig för just dig, vi utgår från din kropp och dina önskemål, oavsett om det handlar om estetiska värden eller praktiska problem genom skada eller sjukdom.

 

Välkommen att boka en konsultation hos oss på Specialistkliniken!

Bröstförstoring

En bröstförstoring är i dag ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen i Sverige. En bröstförstoring görs i syfte att förstora eller förändra formen på en kvinnas bröst. Vanligtvis kan man säga att en bröstförstoring görs för att uppnå en bättre generell symmetri med resten av kroppen, många kvinnor upplever att deras bröst är ”för små” eller så genomförs bröstförstoringen för att återställa

bröstens form efter en graviditet eller viktnedgång. Många kvinnor genomgår även en bröstförstoring för att jämna ut symmetrin mellan de två brösten då de kan vara oproportionerligt formade. Det görs även många bröstförstoringar för att förbättra formen på bröst som blivit slappa och hängiga. En annan orsak till att kvinnor genomför en bröstförstoring är att de vill återskapa brösten efter en bröstcancerbehandling. Det går att förstora en kvinnas bröst med en eller flera behåstorlekar genom att operera in bröstimplantat bakom de vanliga brösten.

 

 

Runda eller droppformade bröstimplantat:

Runda bröstimplantat (gelehallon*) är formade som en rund bulle. Denna implantatsform lämpar sig väl för de allra flesta patienter och finns i stort antal variationer. Det intryck som skapas med ett runt implantat varierar beroende på vilken höjd som vi finner rätt för dig, utifrån dina önskemål och medicinska förutsättningar.

De anatomiska (droppformade) bröstimplantaten bär formen mer av ett naturligt bröst. Detta innebär att de är droppformade och har en större del fyllning nedtill än upptill. Vilken implantatsform du ska välja handlar till stor del om dina medicinska förutsättningar och personliga önskemål. Din kirurg kommer hjälpa dig att ta beslutet. *Kohesiva silikonimplantat, som vanligtvis kallas för ”gelehallonimplantat”, är den moderna typen av implantat. Om implantatet går sönder kan inte silikonet ”flyta ut”.

 

 

Operation och konvalescens:

Inför din operation ska du vara frisk. Bröstförstoringen görs i narkos. Ibland kan man behöva komplettera operationen med att samtidigt göra ett bröstlyft om brösten är hängiga och du har betydande hudöverskott. Huruvida ett kompletterande bröstlyft behövs undersöks i samband med din konsultation på kliniken. Det är viktigt att inte röka fyra veckor före och efter en bröstförstoring, framför allt om bröstförstoringen kompletteras med ett bröstlyft.

När du kommer till operationen skall du ha med dig en bh eller köpa en hos oss på kliniken. Den ska du sedan bära dygnet runt i fyra veckor och dagtid i ytterligare tre-­‐fyra veckor som ett förband. Den skall sitta fast, men inte vara för liten så att den sitter för hårt. Observera att läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra samt andra anti-­‐inflammatoriska tabletter eller naturläkemedel som Vitamin E, Omega 3 eller Fiskolja ökar blödningsbenägenheten.
Detta kan leda till mer blåmärken och svullnad efter operationen. Dessa läkemedel måste undvikas minst 2 veckor före-­‐ och efter operationen.

 

 

Efter operationen:

Efter 4 dygn kan du ta bort bandaget och duscha, men låt tejpen närmast såret sitta kvar. Tejpen närmast såret skall sitta i 14 dagar efter operationen. Detta för att såret skall få läka i lugn och ro. Sätt på ny hudvänlig tejp över såret om den faller av eller blir smutsig. Vi syr med stygn som löser sig upp av sig själv, så du behöver ej ta bort stygn. Du kan börja arbeta efter 1-­‐3 veckor beroende på vilken typ av arbete du har. Du kan försiktigt börja träna igen efter cirka fem veckor. Dock bör du avstå från att hoppa eller studsa, då implantaten rör sig för mycket i ca tre månader.

Det är vanligt med relativt kraftig smärta de första dagarna efter operationen. Smärtan kan liknas vid mycket kraftig träningsvärk och är kraftigast vid armrörelser, exempelvis när man ska resa sig ur sängen. För de flesta är smärtan borta efter 7-­‐10 dagar. Det är viktigt att du endast tar de smärtstillande mediciner du fått rekommenderade Vi skriver recept på smärtlindrande tabletter innan du far hem. Oftast räcker det med Alvedon och Diklofenak. Du får erbjudande om återbesök till din kirurg efter 2-­‐4 veckor efter operationen.

 

 

Komplikationer:

Komplikationer är ovanliga, men liksom all kirurgi är det viss risk för blödning och infektion. Protesen kan i sällsynta fall roteras och ändra formen på brösten, så det inte blir kosmetiskt tillfredställande. Känseln i bröstvårtan kan försämras, men den återkommer oftast så småningom. Amningspåverkan påverkas inte. Kapselskrumpning förekommer i 5 % av fallen. Detta innebär att kapseln runt protesen drar ihop sig med tiden. Detta innebär att protesen kläms då ihop och bröstet känns hårdare.

De implantat som Specialistkliniken använder mest vid bröstoperationer heter Mentor, som är ett av de vanligaste och mest använda implantaten på marknaden. Detta för att du ska känna dig trygg och för att du ska få bästa möjliga resultat med din bröstförstoring. Alla som gör en bröstförstoring hos oss får dessutom en 10 års kostnadsfri trygghetsgaranti med kapselförsäkring.

 

 

Totalt timmar på kliniken:

16-24 timmar

Behandlingstid:

2-3 timmar

Tillbaka i t.ex. arbete:

1-3 veckor

Åter i fysisk aktivitet:

5-6 veckor