fbpx
Specialistkliniken Umeå | Endoskopisk rizotomi
22659
page-template-default,page,page-id-22659,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

ENDOSKOPISK RIZOTOMI

Endoskopisk rizotomi är en procedur som utförs på patienter som lider av kronisk smärta i ländryggen, som orsakas av inflammation eller artros i ryggradens facettleder. Hos personer över 40 år är detta den vanligaste orsaken till kronisk smärta i ländryggen. Facettleder är leder på den bakre sidan av ryggraden och innerveras av små grenar av spinalnerver, de så kallade mediala grenarna.

 

Alla leder innerveras av den mediala grenen, från både nivån över och under. En konventionell radiofrekvent procedur utförs med hjälp av nålar, och med vägledning av röntgen. Dess nackdel är att det inte finns någon verklig visuell kontroll. Det är den stora fördelen med en endoskopisk metod. Proceduren utförs med patienten i liggande ställning. Lokalbedövning eller allmän bedövning kan fås. De smärtsamma lederna markeras på huden och oftast krävs endast ett 1 cm snitt.

 

En liten arbetsslang förs försiktigt in, och endoskopet avanceras till den mediala grenen, som ligger på utsidan av ryggraden. Med direkt kontroll via endoskopet identifieras den mediala grenen på varje nivå och koaguleras eller skärs med en flexibel termisk sond.