fbpx
Specialistkliniken Umeå | FRÅGOR OCH SVAR
23290
page-template-default,page,page-id-23290,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

BUKPLASTIK

Hur ska man tänka när man väljer klinik för en bukplastik?
Det finns några olika saker att tänka på. Det viktigaste är att din läkare är specialist i plastikkirurgi och medlem i svensk plastikkirurgisk förening. Fråga också om kirurgen är erfaren och har gjort många ingrepp. Det är också viktigt att kliniken har en erfaren narkosläkare som ansvarar för sövningen samt att kliniken har specialistsköterskor som övervakar dig efter operationen.  Plastikkirurgen och narkosläkaren skall också vara tillgängliga efter operationen. På Specialistkliniken kan du känna dig trygg eftersom vi uppfyller alla dessa krav.

 

Vad är en bukplastik?
En bukplastik är en operation där man avlägsnar överskottshud från magen.

 

Vem kan behöva genomgå en bukplastik?
De vanligaste indikationerna är skrynklig mage efter graviditeter eller efter stor viktnedgång.

 

Finns det olika typer av bukplastiker?
Ja, man brukar prata om stor och nedre bukplastik.

 

Hur vet man vilken typ av bukplastik man behöver?
I samband med konsultationen hos din plastikkirurg så görs en bedömning vilken typ av bukplastik du behöver. Om du endast har skrynklig hud nedom naveln utan något överhäng så kan det räcka med en nedre bukplastik, men om det finns ett tydligt hudöverhäng så kan en stor bukplastik behövas.

 

Hur går en stor bukplastik till?
Före operationen så kommer din plastikkirurg att planera operationen och göra markeringar på magen, sedan sövs du. Operationen börjar med ett långt hudsnitt från höft till höft i nedre delen av magen. Sedan skär man ut naveln och lossar huden upp mot revbensbågen. Efter detta avlägsnar man så mycket hud som är lämpligt utan att det blir för spänt då man syr ihop. Vanligtvis så syr man sedan ihop de raka bukmusklerna för att magen ska bli plattare. Därefter så görs ett nytt hål för naveln, två stycken dränageslangar läggs in och sedan sys huden ihop. Ofta så gör man också en fettsugning i flankerna. Sist så tejpar man längs suturlinjerna och sätter på en gördel.

 

Hur går en nedre bukplastik till?
I princip på samma sätt som en stor, men man lyfter endast huden upp till naveln och lossar inte denna.

 

Vad händer efter operationen?
Efter operationen får du ligga kvar på vår vårdavdelning under ett dygn för observation. Sedan kan du åka hem. Dränageslangarna brukar sitta kvar i ca 5 dagar innan du får komma tillbaka till kliniken för att avlägsna dessa.

 

Brukar man ha mycket ont?
Oftast så har man inte så ont efter en bukplastik. Du får den smärtlindring som behövs.

 

Vad händer om jag behöver få tag i kliniken efter att jag åkt hem?
Du får ett mobilnummer så att du kan få tag på din läkare dygnet runt efter operationen. På dagtid kan du alltid ringa direkt till kliniken.

 

Hur länge ska man ha gördeln efter operationen?
Ungefär en månad.

 

Blir det ärr?
Ja, det blir dels ett långt ärr i nedre delen av magen från höft till höft och dels ett ärr runt naveln. Hur mycket ärren syns efter operationen är olika för olika personer, på vissa syns ärren inte så mycket medan vissa får mer synliga ärr. Det är också viktigt att ärren tejpas efter operationen så klänge ärren är röda. Oftast så döljs det långa ärret av trosorna.

 

Finns det risk för komplikationer?
De vanligaste komplikationerna vid alla typer av operationer är blödning och infektion.

Dränageslangarna läggs in för att se om det uppstår en blödning. Det finns risk för att det kan bli en vätskeansamling under huden som kan behöva att tappas ut. Om en infektion uppstår så sätts antibiotika in. Oftast så får man en känselnedsättning i huden kring ärret som oftast återkommer några månader efter operationen, men kan också bli bestående.

En allvarligare typ av komplikation är blodpropp, så därför får man sprutor som förebygger blodproppar, dessa skall man ta minst 5 dagar efter operationen.

 

Vad händer om jag inte blir nöjd med resultatetDå är det viktigt att du berättar detta för din plastikkirurg. Oftast så kan man ordna detta med små korrigerande ingrepp i lokalbedövning. Dessa ingrepp behöver du inte betala extra för.

 

Finns det någon som inte bör genomgå bukplastik?
Det finns några saker som kan göra att man inte bör opereras, t ex om man har långa ärr på magen efter exempelvis galloperationer som kan göra att cirkulationen i huden kan påverkas. Är man mycket överviktig eller har hjärt/kärlsjukdomar så kan det också vara olämpligt. Detta får man diskutera med sin plastik- och narkosläkare före ingreppet.