fbpx
Specialistkliniken Umeå | Gynekomasti
21998
page-template-default,page,page-id-21998,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

GYNEKOMASTI

Det kan finnas en hel del anledningar varför man vill göra en förändring av sina bröst. Man kan vara missnöjd med storleken eller formen, vilja återställa fasthet och fyllighet som försvunnit i samband med ålderspåverkan eller större viktminskning. Det kan i andra fall röra sig om en förminskning för att avlasta rygg och axlar, samt att det kan bli enklare att utfärda vardagliga sysslor och utöva fysiska aktiviteter. Även män kan besväras av för stor byst, så kallad gynekomasti. Detta kan ge ett kvinnligt intryck och vara generande. I andra fall kan man lida av indragna bröstvårtor som kan orsaka en mängd olika problem. Det har inte bara estetisk betydelse för kvinnor, utan det kan också uppstå funktionella besvär.

 

För oss på Specialistkliniken är det viktigt att du känner dig trygg och säker i dina beslut. Vid en konsultation pratar vi om dina önskemål, förväntningar, förutsättningar och vilken eller vilka behandlingar som är lämplig för just dig, vi utgår från din kropp och dina önskemål, oavsett om det handlar om estetiska värden eller praktiska problem genom skada eller sjukdom.

 

Välkommen att boka en konsultation hos oss på Specialistkliniken!

Gynekomasti / För män med stor byst

 

Även män kan besväras av för stor byst, så kallad gynekomasti. Detta kan ge ett kvinnligt intryck och vara generande. Hos vissa män växer bröstkörteln ovanligt mycket under puberteten. Det kan även ske efter en hormonbehandling, till exempel i samband med prostatacancer. En fettansamling i den här regionen så kallad pseudogynekomasti, kan fås av en del män.

Bröstvävnaden undersöks inför en eventuell operation, då vet man hur stor del av bröstområdet som beror på onormal körteltillväxt och hur mycket som är ren fettvävnad.

Vid en oförklarlig bröstkörteltillväxt kan man behöva göra vissa medicinska utredningar för att kontrollera hormonbalansen. I övrigt behövs inte någon särskild utredning.
Gynekomasti kan kombineras genom två metoder, fettsugning och borttagning av bröstkörtelvävnaden. I sällsynta fall kan man även behöva minska huden över brösten. Operationen görs i narkos och vanligtvis kan man gå hem samma dag.

Smärtan efter operationen är måttlig och det är viktigt att du endast tar de smärtstillande mediciner du blivit rekommenderad. De närmaste fem veckorna efter operationen får du bära en gördel över det opererade området. Gördeln ska användas dygnet runt i två veckor och därefter dagtid i ytterligare tre veckor.

Under de första 2-3 veckorna blir det opererade området blått och svullet. Ärren ligger vanligtvis som en halvcirkel på nedre delen av bröstvårtorna men kan också vara små ärr uppe på brösten. I vissa fall kan området kännas hårt och ojämnt och då kan det kan ta upp till ett halvt år innan det mjuknat helt. Beroende på vilken typ av arbete man har kan man börja arbeta igen efter 1-3 veckor och träningen kan återupptas efter fem veckor.