fbpx
Specialistkliniken Umeå | Kryobehandling
22126
page-template-default,page,page-id-22126,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

KRYOBEHANDLING

Kryobehandling är frysning av vävnad med hjälp av flytande kväve. Oftast används en behållare som sprayar kvävet på vävnaden men man kan också använda en bomullspinne vilket överför kvävet för att åstadkomma effekt.

Behandlingen är snabb och utförs under ett antal sekunder. Under de sekunderna kan det svida i huden och efteråt är det inte ovanligt att en svullnad/skorpa bildas där man har fryst. Skorpan försvinner på några dagar men sedan finns det en lättare rodnad som bleknar på några veckor. Upplever man besvär med skorpan så rekommenderar vi att smörja med vitt vaselin för att den ska försvinna fortare.

Förutom att vävnader kan förstöras med kryobehandling brukar huden bli blekare (hypopigmentering) där det har frysts. Detta beror på att pigmentcellerna är ganska känsliga mot kyla och förstörs lätt när kvävet kommer i kontakt med huden.
Biverkning i form ärrbildningar är ovanliga men man ska absolut inte vara solbränd när behandlingen utförs. Normalt krävs det 1-2 behandlingar för att avlägsna vävnader eller förändringar i huden.

 

Exempel på tillstånd som kan kryobehandlas:
Hudvårtor, mollusker, könsvårtor, åldersvårtor, solskadat hud, hudtumörer, oönskade pigmentförändringar i ansiktet och mm.

 

 

Har du funderingar kring kryobehandling är du Välkommen att kontakta oss på Specialistkliniken så berättar vi mer!