fbpx
Specialistkliniken Umeå | Endoskopisk diskektomi
22661
page-template-default,page,page-id-22661,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

ENDOSKOPISK DISKEKTOMI

Endoskopisk diskektomi är en minimalinvasiv procedur som utförs på poliklinisk basis. Den utförs vanligtvis på patienter där kroniska ryggsmärtor orsakas av intervertebrala diskbråck. Diskbråck kan orsaka olika symtom. Allt från smärta i rygg och ben till nedsatt känsel och nedsatt rörelseförmåga.

 

Under vägledning med röntgen införs en särskild nål genom den naturliga anatomiska öppningen i ryggraden för att skapa en arbetskanal (vanligtvis lateralt genom den intervertebrala foramen), och därefter införs endoskopet, samt instrument. Endoskopet gör det möjligt att visualisera diskbråcket och dess effekt på nervroten.

 

Därefter avlägsnas diskens skadade del och en laser- eller radio ekvent sond används för att försegla det skadade området. Målet är att minska risken för återfall och att eliminera patologiska neurala strukturer inom och utanför den disk som orsakar smärta. Tiden för det kirurgiska ingreppet varierar mellan 40-90 minuter.