fbpx
Specialistkliniken Umeå | Minimalinvasiva procedurer
22657
page-template-default,page,page-id-22657,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

MINIMALINVASIVA PROCEDURER

Termisk radiofrekvens ablation
Termisk radiofrekvent ablation är en procedur i lokalbedövning, där en nålformad elektrod appliceras, så att radiofrekvensström kan tillföras vid den aktuella nerven. Detta skapar en relativt hög temperatur (80-85°C) på elektrodens ej isolerade spets, och värmen skadar den utvalda nerven, vilket därmed avbryter smärtsignaler från den drabbade leden till hjärnan. Denna teknik bör kompletteras med sjukgymnastik, eftersom den inte förbättrar tillståndet för själva leden.
Pulsad radiofrekvens
Proceduren för applicering av pulsad radiofrekvens är lik den för radiofrekvent ablation (enligt ovan). Skillnaden är att energin levereras periodvis till elektroden. Detta gör att temperaturen är lägre (42-45°C) vilket minimerar nervskada, och blockerar ändå effektivt smärtsignalerna. När energin från pulsad radiofrekvens appliceras direkt på nerven, påverkas endast del av nerven som ansvarar för att sända smärtsignaler.