fbpx
Specialistkliniken Umeå | UTSTÅENDE ÖRON
23343
page-template-default,page,page-id-23343,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

UTSTÅENDE ÖRON

Har du komplex för att dina öron står ut? Utstående öron är relativt vanligt, vissa människor tänker inte på det, andra har stora komplex vilket begränsar vardagen och sänker självförtroendet. Om öronen står ut kan man uppleva att de lättare blir ömma, framförallt under vintertid.

 

Utstående öron beror i regel på att öronbroskets gångar är ofullständigt tillbakadragna. Det kan även bero på att öronskålen är för stor och ibland är det en kombination av dem båda.
I de allra flesta fall är det ett medfött problem. Det är emellertid ingen olösligt problem. Öronen kan korrigeras så att de får en form som är mindre kopplik. Genom att dra tillbaka öronen mot huvudet får de en vackrare form som många upplever som mer normal.

 


Operation
Tillsammans med en av våra skickliga kirurger går ni igenom ingreppet och dina förväntningar på öronoperationen. Om du väljer att utföra en öronoperation så finns det två olika behandlingar som går att göra var för sig eller i kombination.

Vid behandling av utstående öron placeras snittet som regel på örats baksida. Genom ofullständig bakåtdragning av öronbrosket kan detta ofta förbättras genom att försvaga framsidans brosk. Ibland kan det vara nödvändigt att sätta några suturer på broskets baksida för att tvinga tillbaka örat i rätt position.

Om du upplever att öronskålen är för stor, kan den minskas genom att en liten kil av brosk från örats baksida tas bort. Smärtan efter operationen är måttlig. Operationen tar ungefär en timme, och utförs i lokalbedövning. Ibland ger vi antibiotika i de fallen det behövs.

 

Efter operation
Du kommer att få ett bandage runt öronen som skall sitta i 7-14 dagar, beroende på vilken metod som väljs. Stygnen bakom öronen tas 7- 10 dagar efter operation.

Du kommer att få recept på smärtlindring, samt telefonnummer till din kirurg om det skulle uppstå funderingar eller frågor efter operation. Återbesök till läkare erbjuds 4 veckor efter operation, om så önskas.