fbpx
Specialistkliniken Umeå | Frågor och svar
23242
page-template-default,page,page-id-23242,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

ALLT DU BÖR VETA OM BRÖSTFÖRSTORING

Vår plastikkirurg Anne Therese Lauvrud besvarar
några av de vanligaste frågorna som rör bröstförstoring

 

Hur väljer man lämplig klinik?
Det är viktigt att den klinik man väljer har stor och lång erfarenhet av bröstförstoringar, och att läkaren man väljer är specialist i plastikkirurgi med erfarenhet inom bröstkirurgi. Det är också av stor betydelse att du får förtroende för din läkare, och att ni har ett gemensamt mål för slutresultatet. En klinik nära dig kan vara nyttigt och tryggt, då det bir lättare att få träffa sin läkare eller få hjälp om det skulle behövas. På Specialistkliniken är vi kända för vår goda service och för att erbjuda alla våra patienter en professionell och trygg uppföljning.

 

Vilken bröststorlek skall jag välja?
Bröstförstoring handlar om proportioner, inte milliliter eller gram. Din plastikkirurg mäter brösten och bedömer lämplig storlek utifrån hur just du ser ut, allt för att åstadkomma ett slutresultat som ser balanserat och naturligt ut. Hur mycket bröstet ska ”stå ut”, vilket de flesta tänker på som volym, kommer ni överens om tillsammans. För att hjälpa dig bilda dig en uppfattning om lämplig storlek använder vi oss av provproteser vid det första mottagningsbesöket.

Hur blir ärren?

Vi lägger ett 4-5 cm långt snitt under bröstet, som med tiden bleknar och blir tunna. De ligger i bröstvecket, och döljs därför av BH och bikini.

 

Vilken typ av implantat använder ni?
Vi använder oss av Mentors implantat som vi har lång erfarenhet av. Mentors implantat är trygga och godkända av FDA (USA:s motsvarighet till läkemedelsverket). Dessutom ingår en livstidsgaranti, om implantaten mot förmodan skulle gå sönder. Vi har möjlighet att erbjuda ett brett sortiment av olika implantat från Mentor, vilket möjliggör för oss att hitta implantatet som passar just dig. Förutom att kunna välja mellan många olika storlekar, kan vi också välja om implantaten ska vara runda eller droppformade, samt vilken hårdhetsgrad de ska ha. Valet av implantat gör du i tryggt samråd med din plastikkirurg.

 

Är silikonet i implantaten farligt?
Nej, våra proteser är godkända och helt trygga. Implantaten innehåller s.k. cohesive gel, och inte flytande silikon. Det innebär att silikonet bildar en fast gel som inte kan flyta ut i vävnaden om implantatet mot förmodan skulle gå sönder.

 

Lägger man implantatet under eller ovanpå bröstmuskeln?
Det blir en överenskommelse mellan dig och din kirurg. Är man slank och har små bröst kan det läggas under muskeln, vilket ger ett mera naturligt och långvarigt gott resultat. Är du lite mullig och har en del bröstvolym, kan man tänka sig lägga utanpå muskeln.

 

Är det svårt att upptäcka bröstcancer om man har silikonimplantat?
Nej. Implantaten ligger oftast under muskeln eller körteln, varför man ändå kan känna eventuella ”knölar” i bröstet vid undersökning.  Mammografi kan genomföras som normalt om man lägger proteserna under muskeln. Om man lägger proteserna under körteln, kan de ibland bli svårt med mammografi. Istället kan man då genomföra ultraljud eller MR av brösten, om misstanken om bröstcancer skulle uppstå.

 

Skall man använda runda eller droppformade implantat?
Detta är en smaksak. Personligen tycker jag droppformade (s.k. anatomiska) implantat blir finare om du är slank och med små bröst. Detta ger ett lite mer naturligt resultat. Runda är lite billigare, och har fördelen att inte kunna vrida sig och hamna fel. Runda är dessutom något enklare för kirurgen att sätta in. Har du mera underhudsfett och har en del bröst från förut kan runda ge lika fina resultat som droppformade. Mjuka runda implantat ger också droppformade bröst vid upprätt stående.

 

Får man sova över på kliniken?
De flesta patienterna går hem samma dag, om du har en vuxen som kan hämta dig. Vi vill att du stannar minst 4 timmar efter operationen. Vi vill inte att du sover ensam första natten. Om du bor själv eller inte har någon som kan hämta dig och sova hos dig första natten erbjuder vi övernattning.

 

Gör operationen ont?
Själva operationen gör inte ont, då vi alltid opererar under narkos. Efter själva ingreppet gör det ont. Vår erfarne narkosläkare hjälper dig med smärtlindring just efter operationen. Innan du åker hem får du självklart alltid med dig recept på smärtlindrande mediciner.

 

Vilka komplikationer finns?
Med alls sorts kirurgi finns risk för blödning eller infektioner. Risken är liten. Om du råkar ut för blödning måste vi ta dig in på operationssalen igen och stoppa blödningen. Om du blöder upptäckts detta ganska direkt och innan du har lämnat kliniken.

Infektion är också sällsynt, men om du drabbas upptäcks det normalt 4-5 dagar efter ingrepp. Brösten blir röda, varma och spända. Tillståndet kan oftast behandlas med antibiotika. Vissa gånger skriver vi ut antibiotika i förebyggande syfte.

När man använder droppformade implantat finns viss risk att dessa kan vrida sig om man börjar träna för tidigt. Om detta händer måste man vrida tillbaka implantaten, vilket kräver en ny operation. Ofta ingår detta i priset.

 

Vad är kapselkontraktur?
Runt implantatet bildas en kapsel bestående av ärrvävnad. Med åren har denna kapsel en tendens att krympa. Om kapseln är tjock, som det kan bli efter blödning, infektion eller p.g.a. för tidig träning, kan det uppstå en s.k. kapselkontraktur. Det betyder att kapseln är mindre en själva implantatet och att bröstet därför blir hårt och smärtsamt. Risken för kapselkontraktur är liten, och beräknas ligga på 1-2%.  Om det händer måste man göra en ny operation med att ta bort kapseln och lägga nytt implantat i en ny bröstficka. Vi kan tyvärr aldrig garantera att kapselkontraktur inte uppstår, även om detta är ovanligt.

 

När kan jag börja träna igen?
Redan dagen efter operationen vill vi att du skall börja röra dig.

Ta en promenad och rör dig runt i ditt hem. De flesta går tillbaka till jobbet efter en vecka. Du får räkna med att ha smärtor i 1-2 veckor efter operationen.

Efter en månad är det ok att springa och göra lättare form av träning. Förbud att träna och anstränga bröstmuskulaturen gäller i 8 veckor, om vi har placerad implantaten under muskeln. Syftet med detta är att förhindra att proteserna hamnar för högt under muskeln. Sport-BH rekommenderar vi att du använder 8 veckor efter operation. Efter 2 månader kan du börja använda bygel-BH, och det är då också fritt fram att träna som tidigare.

 

Måste jag byta ut implantaten om några år?
Nej, implantaten vi använder skall vara en livstid.

Vissa väljer ändå att byta ut dem efter 10-15 år, då det naturliga bröstet åldras även om man har implantat. Vissa väljer då att göra ett bröstlyft över protesen och/eller byta till större eller mindre implantat. Har man gått kraftigt upp eller ned i vikt, eller fått barn och ammat, kan detta påverka bröstens utseende. Några väljer då att göra en ”uppfräschning”.